LIEF LIEF MAANTJE

Komende dinsdag 14 december om 01:06:55 uur is het weer volle maan. De maan, met name de volle maan, heeft veel invloed op de aarde en daarmee op de mens.

Het is volle maan wanneer de zon en de maan precies tegenover elkaar staan. De volle maan wordt opgevolgd door de nieuwe maan.


In de periode rondom volle maan en nieuwe kun je als mens zowel fysiek als mentaal verandering in gedrag ervaren. Dit wil zeggen dat je meer vermoeid kunt zijn, slecht slaapt, onrustig bent of veel nadenkt. Of je ervaart juist meer energie en meer behoefte om te creëren. Dit kan afhangen van de wijze waarop je met de energie van de maan omgaat, in hoeverre je de energie van de maan toelaat.


Wellicht klinkt bovenstaande erg zweverig en heb jij je tot nu toe nooit afgevraagd of de maan überhaupt invloed op de mens heeft. Dat herken ik maar al te goed. Tot twee jaar geleden hield ik mij hier totaal niet mee bezig.

Tot het moment dat wij steeds meer regelmaat in bepaald gedrag van onze kinderen gingen herkennen en ons gingen afvragen wat daar de reden van kon zijn. Een vriendin van mij adviseerde mij eens te gaan letten op de volle maan momenten. In het begin was ik daar vrij sceptisch over, want hoe kon de maan nu zoveel invloed hebben op het gedrag van een kind?


Na enkele maanden gingen wij toch daadwerkelijk een patroon zien in het gedrag van onze kinderen en de maanstanden. Na ons te hebben ingelezen in de daadwerkelijke invloed van de maan op de mens, zijn wij er steeds meer voor gaan open staan. Een half jaartje verder waren wij overtuigd van het feit dat de maan echt invloed heeft op ons. Nu nog een weg zien te vinden in de wijze waarop we daar nu het beste mee om konden gaan.


Nu ruim 1,5 jaar verder hebben wij de volle maan volledig opgenomen en geaccepteerd in ons ritme. Dit heeft bepaalde momenten gemakkelijker gemaakt, het heeft meer rust gegeven en het heeft ook onze bewustwording vergroot.

Dat laatste vraagt wellicht om wat meer verduidelijking. Ik zal daarom proberen te schetsen hoe onze dagen rondom volle en nieuwe maan verlopen.

Het is vandaag drie dagen voor volle maan.

Ik ben zelf sowieso de dagen voor volle maan heel erg moe. Mijn gedachten draaien overuren. Dit brengt met zich mee dat ik overdag snel overprikkeld ben, ik ’s avonds slecht in slaap kan komen en vervolgens veel droom.

De nacht van de volle maan is altijd een nacht van weinig slaap, creatieve gedachten en inspiratie. Een hele praktische combinatie zo middenin de nacht…niet dus. Ik heb menig keer tijdens die nachten mijn gedachten op papier gezet, zodat ik vervolgens toch mijn slaap kon vatten.

De dag na volle maan is in mijn geval nog een dag van weinig energie. De dagen daarna voel ik mijn energie weer opbouwen richting de nieuwe maan. Er zit ongeveer 14 dagen tussen de volle maan en de nieuwe maan. Die 2 weken zijn mijn meest productieve weken van de maand.

Ik het begin vond het ik het uiterst vervelend om mij die week rondom volle maan zo lusteloos, onrustig en moe te voelen. In de loop der tijd ben ik mezelf de ruimte gaan geven om te accepteren dat deze energie van de maan deze invloed op mij heeft. Deze acceptatie maakt die minder energieke dagen een stuk gemakkelijker. Ik zie het ook als gelegenheid om een pas op de plaats te doen en mezelf de rust te gunnen.


Terwijl ik die laatste zin schrijf, moet ik eigenlijk lachen. Hoor je wel wat je zegt, jezelf rust gunnen? Met twee kleine kinderen? Enigszins hilarisch haha!


Ik zal nu eens schetsen wat de invloed van de volle maan is op Noi en Lev.

Lev is degene die ons meer heeft doen nadenken over de volle maan. Zijn gedrag is zo overduidelijk rondom volle maan. Ik beschrijf hem op die dagen als een overenthousiast, ongeleid projectiel. Daar waar zijn zus zich beperkt tot af en toe een matige energie-explosie, onrustig gaan slapen en veel dromen, heeft Lev driedubbel zoveel energie. Gelukkig is dit over het algemeen wel positieve energie, alleen is het echt heel veel energie. Die energie zorgt naast de fysieke activiteit ook voor mentale activiteit, dus veel onrust in zijn koppie. Dat maakt het zo nu en dan lastig om zichzelf te remmen.

De nacht van volle maan brengt dan ook standaard een onrustige nacht met veel woelen en dromen met zich mee. Om vervolgens de ochtend daarna met goede energie wakker. Op naar de nieuwe maan!

Tips rondom volle maan:


- Gun jezelf rust in de dagen voor volle maan. Lees een boek, wandel in de buitenlucht of creëer een extra slaapmoment.

- Mediteer: probeer de energie van de maan te absorberen. Wanneer het weer het toelaat kun je buiten in het maanlicht gaan staan en deze energie tot je nemen. Ook kun je binnen bij het raam de energie van de maan in je opnemen. Ervaar wat die energie met je doet.

- Zet een glas water in het maanlicht en drink dit de volgende ochtend op. Men zegt dat ook op die manier de energie van de maan kan worden opgenomen

- Zet creatieve gedachten en inspiratie op papier of zet het waar mogelijk om in actie

- Bewonder de volle maan en sta stil dit bijzondere natuurverschijnsel


Specifieke tips voor kinderen:


- Ga de natuur in om de energie kwijt te kunnen

- Doe meditatie-oefeningen voor het slapen gaan.

- Luisteren naar meditatiemuziek (youtube/ spotify) Laat je kind zich inbeelden wat het hoort, bv dieren, zee, regen etc. Dit verzet de gedachten en laat het lichaam ontspannen

- Laat het kind de ogen sluiten. Vertel een verhaal en laat het kind inbeelden wat jij verteld.

- Laat het kind het eigen lichaam voelen, zonder aanrakingen. Voel je tenen en voeten, zijn ze koud of warm. Zo werk je van onder naar boven het gehele lichaam af. Het kind leert op die manier even uit het hoofd te zijn en het lichaam bewust te voelen.

- Kindermassage

- Dansen. Laat het kind de energie uit het lichaam dansen. Dit ontspant lichaam en geest

- Voorlezen

- Bewonder samen de volle maan.

Goede nacht.

111 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven