• Michelle

WAAROM LEEF JIJ ZO?Sinds de afgelopen twee a drie jaar is er in Nederland een trend ontstaan omtrent gezond eten en gezond leven. Deze trend loopt uiteen van biologische superfoods tot veganisme, van food chicks tot kokende huisvrouwen, van fanatieke runners tot fitgirls/boys en alles wat zich daar tussenin bevindt. Op Social Media en in de magazines ontkom je niet aan de feeds en artikelen met betrekking tot deze trend.


Uiteraard ben ik groot voorstander van een gezonde leefstijl en de daarbij horende gezonde voeding. Echter zet ik met grote regelmaat een vraagteken bij de motivatie erachter en het wel dan niet hebben van voldoende kennis om op deze wijze te eten en te leven.


Ik kan de discussie en de zorg die nu is ontstaan dan ook goed voorstellen. Is het wel verantwoord om volledig veganistisch te eten? Zijn die superfoods nu echt zo gezond voor je? Is het droog trainen van je lichaam überhaupt goed voor je systeem? Helaas zijn er veel jongens en meiden die daar het antwoord niet op kunnen geven, maar wel heel fanatiek deelnemen aan de trend. Niet zonder risico.


De vragen die keer op keer bij mij opkomen zijn dan ook “wat is nu daadwerkelijk JOUW motivatie?” en “weet je zeker dat deze levensstijl en deze voeding ook echt daadwerkelijk gezond zijn voor JOU?”.


Uiteraard krijg ook ik met regelmaat de vraag van mensen om ons heen waarom wij op deze wijze eten en leven. Ook de kritische blikken en opmerkingen die ik mag ontvangen bij mijn uitleg, blijven nog steeds niet altijd uit. Als ik de gelegenheid krijg om duidelijk uit te kunnen leggen wat onze achterliggende gedachte en motivatie is, dan ontstaat er gelukkig in de meeste gevallen wel begrip.


Wij hebben inderdaad met ons gezin ook gekozen voor een specifieke leefstijl en specifieke voeding. Dit is niet voortgekomen uit de trend of uit principe, maar puur uit nood geboren.

Zelf heb ik jarenlang met vele gezondheidsklachten gekampt, zoals hoofdpijn, extreme vermoeidheid, spier/gewrichtsklachten en burn-outs. Al deze klachten konden door reguliere artsen en therapeuten niet worden verklaard. Uiteindelijk ben ik via de alternatieve zorg tot de ontdekking gekomen dat mijn klachten veelal zijn ontstaan door (verwaarloosde) voedselintoleranties en hoog gevoeligheid.

In mijn kindertijd werd er sowieso nog geen link gelegd tussen de genoemde klachten en voeding. En over hoog gevoeligheid werd überhaupt niet gesproken. Dus was de hulp en de kennis die mijn ouders mij konden bieden vele malen minder dan in deze tijd.


Door rigoureuze aanpassingen te doen in mijn eetpatroon, zijn mijn klachten de afgelopen jaren sterk afgenomen. Helaas is mijn systeem door de jaren heen dusdanig aangetast, dat het volledig herstellen erg lastig is. Nu is het in ieder geval goed leefbaar en heb ik kennis en inzicht wat betreft voeding en mijn gezondheid.

Deze kennis pas ik nu dagelijks toe op onze kinderen, die eveneens verschillende voedselintoleranties hebben en hoog gevoelig zijn. Het blijft vooralsnog dagelijks een zoektocht naar het juiste, omdat je lichaam en geest iedere dag aan andere prikkels worden blootgesteld en dus steeds weer anders reageren. Geen dag is immers hetzelfde en de behoefte daarmee ook anders.

Voor ons is het noodzakelijk om een gezond en streng voedingspatroon te volgen en een duidelijke structuur te hebben. Wanneer wij dit niet doen, treden vrijwel acuut klachten op of worden wij ziek.

Onze motivatie is dan ook duidelijk, VOORKOMEN DAT WE ZIEK WORDEN.


Die motivatie klinkt wellicht voor sommige als een last, maar wij zien dat absoluut niet zo.

Door mijn verdieping in voeding en leefstijl, ben ik uiteraard ook steeds meer vanuit principe gaan handelen. Wanneer je ziet en voelt wat gezonde voeding met je lichaam en geest doet, wil je ook niet meer anders dan dat. Het op deze manier bewust zijn van je voeding, je lichaam, je geest en je omgeving, zorgt voor een bepaalde kijk op het leven. Het maakt de dingen in het leven minder vanzelfsprekend en brengt je terug naar de basis. Wat ons betreft een prettige manier van leven.

Niet altijd de makkelijkste manier van leven, want het vraagt de nodige aandacht en energie. Maar dit betaald zich absoluut terug in hetgeen je ervoor terug krijgt.


Toch blijft het nog steeds wel een discutabel onderwerp. Wat mij betreft is dat ook helemaal prima, want iedereen moet voor zichzelf kunnen bepalen wat de juiste leefstijl en de juiste voeding is. Het feit dat men tegenwoordig steeds meer nadenkt over leefstijl en voeding, is een positieve ontwikkeling. Ook al verloopt de ontwikkeling in een kalm tempo, het gaat sowieso opwaarts.


Als mensen mij vragen hoe zij een gezonde leefstijl kunnen hanteren, adviseer ik altijd om er achter te komen wat nu daadwerkelijk de behoefte is van lichaam en geest. Om daar vervolgens je levensstijl en voeding op af te kunnen stemmen. Dit kan binnen de reguliere zorg o.a. door middel van bloed-, urine-of ontlasting-onderzoek of bijvoorbeeld een allergietest. Dit moet via de huisarts worden aangevraagd, maar wordt helaas niet door iedere arts geaccepteerd. Wanneer je wel een verwijzing krijgt van de huisarts, ben je hier in de meeste gevallen voor verzekerd.

Ik ben zelf voorstander van de (reguliere) alternatieve zorg, zoals een mesoloog, osteopaat, homeopaat e.d. Deze specialisten zijn heel goed in staat om een duidelijk beeld te geven van het functioneren van je systeem. Helaas kun je deze consulten bij de meeste zorgverzekeraars niet of niet volledig declareren. Dan betaal je zelf voor het consult en de bijkomende kosten voor suppletie. Ik ben van mening dat deze specialisten je wel een dusdanig duidelijk beeld kunnen geven van je gezondheid, dat het de kosten zeker waard is.


Uiteraard kun je ook zonder specialistisch onderzoek al stappen zetten richting een gezonde leefstijl, door simpelweg naar je lichaam te luisteren en bewuste keuzes te maken voor voeding, beweging en mentale ontspanning. Novi Leefstijl kan daarbij ondersteunen of adviseren.
187 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven