Voedselintolerantie en -allergie

Er is een duidelijk verschil tussen een voedselintolerantie of een voedselallergie. Bij een voedselallergie krijgt een persoon over het algemeen een acute reactie wanneer er iets wordt gegeten of gedronken waar het lichaam niet tegen kan. Het immuunsysteem slaat op tilt en er worden antistoffen aangemaakt om de stof te vernietigen. Kortom een heftige reactie.

Voedselallergie o.a.:
Koemelk

Kippenei

Noten/ pinda’s

 

Een voedselintolerantie komt vaker voor dan een allergie. Het komt vaker voor dan men denkt of weet. Vage klachten als vermoeidheid, darmklachten en dergelijke kunnen veroorzaakt worden door voedselintoleranties. Doordat een voedselintolerantie zich opbouwt, vertoont het lichaam door de tijd heen steeds meer vage klachten. Een aanpassing in voeding, kan deze klachten doen verminderen of wegnemen.

 

Voedselintolerantie o.a.:

Lactose

Eieren

Gluten

Tarwe

Noten/ pinda’s

Soja

Schaal- en schelpdieren

Vis

Heb ik een voedselintoleranties?

 

Voedselintoleranties zijn o.a. te achterhalen door middel van EFD (elektro fysische diagnostiek), bloedonderzoek en een uitgebreid laboratorium onderzoek. Een huisarts geeft helaas niet snel een doorverwijzing voor onderzoek naar intoleranties. Er zijn gelukkig steeds meer specialisten (bv mesologie, bio-resonantie e.d.) waar men zich kan laten testen. 

Daarnaast is het uitproberen met voeding een goede manier om achter de exacte intolerantie te komen, het zogeheten elimineren. 

Afhankelijk van de klachten, zal NOVI adviseren een specialist te benaderen voor een diagnose.

 

In de praktijk valt het vaak tegen om alternatieven te vinden, een gezond eetpatroon te ontwikkelen en dit te behouden.
Novi geeft advies bij het vinden van de juiste producten ten opzichte van de allergie of intolerantie. Samen kan een lijst met producten worden samengesteld en waar gewenst een bijpassend eetpatroon. Naar aanleiding daarvan zal worden ervaren dat ook met een allergie of intolerantie nog genoeg lekkere en gezonde dingen gegeten kunnen worden. 

Wil je een afspraak maken voor een gratis intake of wil je meer informatie, neem dan contact op met NOVI.